|

1. Finále: Neuvěřitelný výkon Biegla a dvě využité přesilovky. Trutnov se ujímá vedení v sérii!

První utkání letošního finále KLM svedlo dohromady mužstva Náchoda a Trutnova. Domácí měli skvělý nástup do utkání, ale to nakonec nic neznamenalo. Hostující mužstvo si nenechalo první zápas vzít a nakonec vyhrálo 1:4. Skvělý výkon podal v brance Trutnova Radovan Biegl.

NACTRU
Náchod
1. Finále
Náchod
23.02.2014
17:00
1:4
(1:1, 0:2, 0:1)
Trutnov
Branky a nahrávky: 14. Macháň (Hradecký, Stehno) - 10. Janoušek (Zadina, Poul), 30. Malinský (Zadina, Poul), 31. Šimoníček (Mašek), 48. Zítka (Mašek)

Vyloučení: 4:3, Využití: 1:2, Střely na branku: 36:22

Diváci: 550

Stav série: 1:0 vede Trutnov

Náchod: Luňák (Navrátil) - Javůrek, Hendrich, Pazdera, Hrach, Pánek, Verner - Šejnoha, Janoušek, Petr - Stehno, Hradecký, Macháň - Leeder, Škoda, Jurča - Zeman

Trutnov: Biegl (Škop) - Antonín, Kozák, Malinský, Karlík, Poul, Procházka, Junek - Mašek, Šimoníček, Zítka - Veselý, Chytráček, Luštinec - Perutek, Janoušek, Zadina - Smékal, Vacek

Trutnovští hokejisté nastoupili k prvnímu finálovému duelu na ledě favorizovaného Náchoda. Utkání nabídlo velmi strhující podívanou pro oko každého diváka. Do utkání nastoupil Marek Zadina, který si hned ve své premiéře připsal dvě asistence. Stejně tak jako v Novém Městě, tak i v Náchodě, nastoupil do obranných řad Jiří Malinský. Náchod nastoupil ve své klasické, velmi silné sestavě.

Nástup Náchoda a první bod Zadiny

V každém vzájemném měření sil byl Náchod již od prvních minut velice aktivní. Tentokrát tomu nebylo jinak, ale Trutnov byl výborně připraven i po taktické stránce. Úvodní tlak domácích režírovala nejaktivnější druhá pětka v čele s velmi agilním Macháněm. První šanci však měla domácí první pětka a jmenovitě to byl Šejnoha. Ten tečoval střelu Javůrka, ale jeho pokus chytil Biegl. Trutnov se nezatáhnul do obrany a nepříjemně domácí napadal. To vyústilo v první šanci hostujícího mužstva. Šimoníček prověřil Luňáka, ten však kotouč schoval do lapačky. Na první branku jsme čekali deset minut. Poul vyvezl kotouč z obraného pásma, bekhendem ho přihrál Zadinovi. Nováček v hostující sestavě s klidem přihrál Janouškovi a ten vymetl šibenici nad Luňákovou lapačkou - 0:1. Domácí však pokračovali ve své ofenzivní tlačenici. Obrovskou šanci měl Macháň, ale jeho fauloval Procházka a putoval tak na trestnou lavici. Domácí mají smrtící přesilové hry a to také vzápětí potvrdili. Hradecký nahodil kotouč před branku, ten se vykutálel na hůl Macháně, který ho pohodlně poslal za záda Biegla - 1:1. Více se v první třetině nestalo.

Využitá přesilovka a kouzelník v žlutých betonech

Vstřelená branka domácí hráče hodně povzbudila a tak pokračovali ve svém tažení i ve druhé třetině. Hosté však s takovým počínáním počítali a opět byli připravení. První desetiminutovka ve druhé třetině patřila Náchodu, který vyslal na Biegla celkem šest střel. První velkou šanci měl Hradecký, ale poskakující kotouč nedokázal nijak dopravit za záda kouzelníka v žlutých betonech. Další příležitost měl v přesilové hře Petr. Jeho střela trefila Biegla do vyrážečky a následnou dorážku chytil Šejnohovi. Domácí stupňovali tlak, ale poté přišlo zbytečné vyloučení a krutý trest z hole Malinského. Opět u toho byla dvojice Zadina - Poul. Druhý jmenovaný přihrál Zadinovi, ten našel na modré stojícího Malinského a zkušený trutnovský matador vymetl druhý růžek branky Luňáka - 1:2. Domácí byli zaskočení a o půl minuty později přišla další komplikace. Mašek vybojoval kotouč v útočném pásmu, z vrcholku kruhů vystřelil, k dorážce se dostal Šimoníček a nekompromisně kotouč poslal za záda Luňáka po třetí - 1:3. Hosté byli v euforii, ale důležité bylo pokračovat ve stejné hře. To se hostům dařilo, ovšem přišla další přesilová hra domácích. V té se však Náchod moc neprosadil. Jediná šance padla z hokejky Pazdery, ale kotouč si Biegl pohlídal a s přehledem ho chytil. Druhá třetina tedy skončila za stavu 1:3 pro hostující Trutnov.

Famózní Biegl a další využitá přesilová hra hostí

Trutnov sice vedl o dvě branky, ale to domácím nebránilo v tom, aby se nepokusili o zvrat. To už od prvních vteřin závěrečné třetiny dokazovali. Obrovskou šanci měl Stehno, ale jeho střela Biegla nijak nepřekvapila. O pár minut později pelášil na branku Luňáka Chytráček, ale v přečíslení zvolil nahrávku a nakonec z šance nic nebylo. Naopak na druhé straně přišla chyba v obraně a následně klíčový moment utkání. Petr vypíchl rozehrávku Trutnova a společně s Macháněm jeli dva na samotného Biegla. Petr volil nahrávku a Šimon Macháň ztroskotal na famózním zákroku Biegla. Skóre se tedy neměnilo, ale ne na dlouho. Hendrich byl vyloučen a hosté hráli v početní výhodě. Skoro celou přesilovou hru však hosté nehráli v útočném pásmu. Čtyři sekundy před vypršením trestu se však Trutnovu podařilo skórovat. Skrumáž před brankou vyřešil Mašek, který našel Zítku a ten překonal Luňáka střelou po ledě - 1:4. Náchod nesložil zbraně a dál se snažil o snížení stavu. Když se domácí dostali přes výbornou obranu Trutnova, tak narazili na připraveného Biegla. Ten musel dvě minuty před koncem řešit velký závar před svojí brankou, ale ani tento tlak ho nijak nevyvedl z míry a všechny šance pokryl. Trutnov se tak po šedesáti minutách mohl radovat z první výhry ve finále - 1:4.

Trutnovští hokejisté se tak po nedělním duelu ujímají vedení v sérii a ve středu mohou celé finále ukončit. Musíme opět říci, že hostující fanoušci vytvořili pro Trutnov domácí atmosféru a povzbuzovali je tak po celé utkání v hojnějším počtu, než bylo fanoušků Náchoda. Další utkání je tedy na programu ve středu, 26.2.2014, od 18:00 v Pro Hockey Aréně v Trutnově. Dočkáme se poháru pro mistra ligy? Reportáž: Redakce